Bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties, het Rijk, de gemeente en andere partners, verenigd in de Alliantieraad Zuidwest, hebben een brede aanpak met maatregelen opgesteld om Den Haag Zuidwest er weer helemaal bovenop te krijgen.
Zo staat onder meer de bouw van 10.000 nieuw woningen en de renovatie van 8.500 woningen gepland. Een deel van de woningen is specifiek bedoeld voor leraren, agenten en zorgmedewerkers. Er moet taalonderwijs voor volwassenen komen en extra huiswerkbegeleiding voor scholieren. Leegstand van winkelpanden en slecht onderhoud van winkelstraten moet worden aangepakt. Hetzelfde geldt voor de schuldenproblematiek van jongeren en de preventie van jeugdcriminaliteit. Elke wijk moet een werkbedrijf krijgen gericht op instap- of basisbanen. Kwetsbare bewoners moeten vanuit Zuidwest worden verspreid over de rest van de stad. Bewoners en ondernemers moeten beter worden betrokken bij de plannen en uitvoering.
Wethouder Martijn Balster van Wonen. Wijken en Welzijn zegt hoopvol te zijn, maar beseft ook dat er een lange weg te gaan is. “We krijgen Zuidwest er alleen bovenop als we met elkaar samenwerken. Dat zie je terug in deze brede aanpak. Er ligt een krachtige aanpak, maatregelen die met elkaar samenhangen en elkaar versterken. Met deze aanpak hebben we een goed startpunt om de komende 20 jaar samen de schouders onder Zuidwest te zetten.”
Allianties
De problemen in Den Haag Zuidwest, met ruim 70.000 inwoners, zijn complex en hangen vaak met elkaar samen. Daarom zijn eerder dit jaar zes allianties gevormd van maatschappelijke partners en de gemeente op deelgebieden als onderwijs, werk en zorg. De allianties werken gezamenlijk om Zuidwest sterker, veiliger en gezonder te maken. Elke alliantie heeft een eigen voorzitter, zoals Charlie Ortega van de Alliantie Sociale samenhang en Participatie, Harry Wientjens van de Alliantie Werk en Economie en oud-wethouder Pierre Heijnen van de Alliantie Onderwijs.
De komende tijd gaan partners, college en gemeenteraad met elkaar in gesprek om de plannen aan te vullen. De definitieve aanpak moet dan in maart klaar zijn voor het nieuwe kabinet en de nieuwe gemeenteraad. Tegelijkertijd gaan de partijen ook nu al aan de slag. Beide moet tegelijkertijd kunnen, volgens de gemeente. "In het werk verbeteren heet dat."